Kulinarnia Aleathy - Wersja do druku +- Aleatha (http://aleatha.tysian.pl) +-- Dział: Hydepark (http://aleatha.tysian.pl/forumdisplay.php?fid=38) +--- Dział: Offtopic (http://aleatha.tysian.pl/forumdisplay.php?fid=45) +--- Wątek: Kulinarnia Aleathy (/showthread.php?tid=122) Strony:
1
2
|
Kulinarnia Aleathy - DarthBeowulf - 03-10-2013 Tematem tego wątku będzie ogólnie pojęta gastronomia. Piszcie, czy mieliście styczność z gotowaniem/pieczeniem/cukiernictwem i td. Możecie przedstawić tu wasze ulubione, sprawdzone przepisy. Podzielcie się tym, jakie danie ostatnio zapadło wam w pamięć oraz jakie są wasze ulubione. RE: Kulinarnia Aleathy - Cerxina - 03-10-2013 Ja i gotowanie... możecie Denaris zapytać, co się stało z moim hamburgerem kiedyś ale za to uwielbiam robić sandwicze z boczkiem, musztardą i ogórkami są genialne RE: Kulinarnia Aleathy - Denaris - 03-10-2013 Przynajmniej Twoje sandwicze da się zjeść ^^. RE: Kulinarnia Aleathy - Daylin - 03-10-2013 Uuuu! Lubię gotować, a w szczególności piec ciasta, ciacha i tym podobne Dzisiaj nie mam już czasu, ale niedługo dodam jakiś przepis RE: Kulinarnia Aleathy - Daylin - 03-15-2013 Łaciaty sernik (uuu... Pamiętasz Mandarynko, to było nasze ciasto z małży! ) ciasto składniki: 1 i 3/4 szkl. mąki tortowej 2 łyżki kakao (takiego zwykłego, gorzkiego) 20 dag masła (1 kostka) 1 jajko 1/2 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Wrzucić wszystko do jednej wielkiej miski i dobrze zagnieść, aż się zrobi ładne czekoladowe ciasio masa składniki: 1 kg sera do serników (może być naturalny albo waniliowy wg. uznania ) 5 jajek 1 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy mała śmietana (zwykła 12%) 3/4 kostki roztopionego masła 1. Przygotować sobie mikser z miską. 2. Najpierw wymieszać ze sobą jajka, cukier i cukier waniliowy (na taki ładny kogel-mogiel (im lepiej to zrobicie, tym lepsza będzie masa serowa)). 3. Gdy będzie ładnie wymieszane dodać ser i znowu miksować do połączenia składników. 4. Dodać budyń, miksować do połączenia. 5. Dodać śmietanę, miksować do połączenia. 6. Wlać roztopione masło i ostrożnie miksować do połączenia. Przygotować blachę (taką wysoką jak coś NIE PŁASKĄ ) w sensie namargarynić ( posmarować margaryną, tak ładnie ) na koniec posypać kaszką manną tak, żeby się ta kaszunia poprzyklejała do blachy ^^ Ciasto podzielić na dwie części (jedną nieco większą - to będzie spód) i z tej większej uklepywać w dłoniach małe placki i wyklejać dno blachy (nie może być dziur). Wlać masę serową i z tej drugiej części ciasta porobić albo kulki, albo placuszki i poukładać na wierzchu masy (jak się zatopią - nie tragedia ^^ mnie zawsze się zatapiają temu wolę robić kulki i je tam po prostu wrzucać ) Można dodać jeszcze pokrojone w cząstki brzoskwinie z puszki, ale nie trzeba (mnie osobiście nawet bardziej smakuje bez brzoskwiń ^^ ) Piec godziny i piętnastu/dwudziestu minut w temperaturze 180 stopni. SMACZNEGO (ja tam kocham ten sernik ) Sernik by Daylin RE: Kulinarnia Aleathy - Cerxina - 03-18-2013 A! Pamiętam!! I też go kocham <3 Zaproś mnie na któryś dzień i upiecz go! (Ja do niczego cie nie zmuszam) To zjem caaaałą blachę!! A na serio, to jest pycha RE: Kulinarnia Aleathy - Daylin - 03-18-2013 Jasne, że tak zrobię mandarynko ^ - ^ Może nawet kiedyś jak będzie już ciepło to zorganizujemy u mnie małego grilla dla aleathowców, hmm??? Byłoby ciekawie Jestem za ^^ Kiełbaski + różne sałatki + chleb + sernik + tony słodyczy = miłość RE: Kulinarnia Aleathy - Cerxina - 03-19-2013 ^^ Nie zapędzaj się tygrysku. Na śniegu się nie griluje RE: Kulinarnia Aleathy - Matpollo - 03-20-2013 Kiełbaski i sernik to dobre połączenie? ^_^ RE: Kulinarnia Aleathy - Daylin - 03-20-2013 Jasne, że tak Mat Dlaczego nie? Dla mnie to równie dobre połączenie jak śledzie z czekoladą, albo kanapka z szynką, dżemem i cebulą. |