03-15-2013, 05:24 PM
Łaciaty sernik (uuu... Pamiętasz Mandarynko, to było nasze ciasto z małży! )
ciasto składniki:
1 i 3/4 szkl. mąki tortowej
2 łyżki kakao (takiego zwykłego, gorzkiego)
20 dag masła (1 kostka)
1 jajko
1/2 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Wrzucić wszystko do jednej wielkiej miski i dobrze zagnieść, aż się zrobi ładne czekoladowe ciasio
masa składniki:
1 kg sera do serników (może być naturalny albo waniliowy wg. uznania )
5 jajek
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1 budyń waniliowy
mała śmietana (zwykła 12%)
3/4 kostki roztopionego masła
1. Przygotować sobie mikser z miską.
2. Najpierw wymieszać ze sobą jajka, cukier i cukier waniliowy (na taki ładny kogel-mogiel (im lepiej to zrobicie, tym lepsza będzie masa serowa)).
3. Gdy będzie ładnie wymieszane dodać ser i znowu miksować do połączenia składników.
4. Dodać budyń, miksować do połączenia.
5. Dodać śmietanę, miksować do połączenia.
6. Wlać roztopione masło i ostrożnie miksować do połączenia.
Przygotować blachę (taką wysoką jak coś NIE PŁASKĄ ) w sensie namargarynić ( posmarować margaryną, tak ładnie ) na koniec posypać kaszką manną tak, żeby się ta kaszunia poprzyklejała do blachy ^^ Ciasto podzielić na dwie części (jedną nieco większą - to będzie spód) i z tej większej uklepywać w dłoniach małe placki i wyklejać dno blachy (nie może być dziur). Wlać masę serową i z tej drugiej części ciasta porobić albo kulki, albo placuszki i poukładać na wierzchu masy (jak się zatopią - nie tragedia ^^ mnie zawsze się zatapiają temu wolę robić kulki i je tam po prostu wrzucać ) Można dodać jeszcze pokrojone w cząstki brzoskwinie z puszki, ale nie trzeba (mnie osobiście nawet bardziej smakuje bez brzoskwiń ^^ ) Piec godziny i piętnastu/dwudziestu minut w temperaturze 180 stopni.
SMACZNEGO (ja tam kocham ten sernik )
Sernik by Daylin
ciasto składniki:
1 i 3/4 szkl. mąki tortowej
2 łyżki kakao (takiego zwykłego, gorzkiego)
20 dag masła (1 kostka)
1 jajko
1/2 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Wrzucić wszystko do jednej wielkiej miski i dobrze zagnieść, aż się zrobi ładne czekoladowe ciasio
masa składniki:
1 kg sera do serników (może być naturalny albo waniliowy wg. uznania )
5 jajek
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1 budyń waniliowy
mała śmietana (zwykła 12%)
3/4 kostki roztopionego masła
1. Przygotować sobie mikser z miską.
2. Najpierw wymieszać ze sobą jajka, cukier i cukier waniliowy (na taki ładny kogel-mogiel (im lepiej to zrobicie, tym lepsza będzie masa serowa)).
3. Gdy będzie ładnie wymieszane dodać ser i znowu miksować do połączenia składników.
4. Dodać budyń, miksować do połączenia.
5. Dodać śmietanę, miksować do połączenia.
6. Wlać roztopione masło i ostrożnie miksować do połączenia.
Przygotować blachę (taką wysoką jak coś NIE PŁASKĄ ) w sensie namargarynić ( posmarować margaryną, tak ładnie ) na koniec posypać kaszką manną tak, żeby się ta kaszunia poprzyklejała do blachy ^^ Ciasto podzielić na dwie części (jedną nieco większą - to będzie spód) i z tej większej uklepywać w dłoniach małe placki i wyklejać dno blachy (nie może być dziur). Wlać masę serową i z tej drugiej części ciasta porobić albo kulki, albo placuszki i poukładać na wierzchu masy (jak się zatopią - nie tragedia ^^ mnie zawsze się zatapiają temu wolę robić kulki i je tam po prostu wrzucać ) Można dodać jeszcze pokrojone w cząstki brzoskwinie z puszki, ale nie trzeba (mnie osobiście nawet bardziej smakuje bez brzoskwiń ^^ ) Piec godziny i piętnastu/dwudziestu minut w temperaturze 180 stopni.
SMACZNEGO (ja tam kocham ten sernik )
Sernik by Daylin
"Jakkolwiek okrutne jest grzechu odbicie
Pamiętaj, że piękno jest wewnątrz skryte"